Bu yazıda insanoğlunun tabiatında olan, bir işi düşünüp sonrasında onu kademe kademe nasıl tasarladığını, “küçük parçalarla” daha sağlıklı bir ürün çıkarabildiğini modern tabirlerle izah etmeye çalışacağım.
Cezerî’nin Olağanüstü Makineleri Bu illüstrasyon 12 ila 13.yy’da yaşamış Cezerî adındaki dehâ mühendisin filli saatini gösteriyor. Bu saati yaparken eminim ki Cezerî yüzlerce Story, onlarca Epic kullanmıştır. En büyükten en küçük işlere kadar hedefini yapılandırmış ve belirlemiştir. Şimdi de bu denli güzel işleri çıkartabilmek için günümüzdeki kullanımının nasıl olması gerektiğine bakalım.
Peki Epic, Story, Initiative ve Theme nedir?
İşlerimizi kırılımlı şekilde tanımlayıp yönetmenin pek çok faydası vardır.
Yapılması gereken işler unutulmaz
Projeye dahil olan tüm paydaşlar üzerlerine düşen işleri daha net görürler
Rol ve sorumluluk kargaşası ortadan kalkar
Projeye gelen değişiklik taleplerini daha efektif yönetmemize imkân tanır
Gerçeğe daha yakın tahminleme (estimation) yapılır
Kaynaklara ilişkin ihtiyaçlar daha net belli olur
İletişimin daha etkin olması sağlanır
Projeyi kontrol edebilme kabiliyetimiz yükselir
Proje takımının desteğini almak ve projenin içine dahil etmek kolaylaşır
Oluşabilecek riskler daha önceden görülür ve önlemi alınır
Kısacası projeye daha fazla “hâkim” olmamızı sağlar.
Story: Ürünü kullanacak müşterimizin gözünden belirlenmiş en küçük gereksinimler (requirements).
Epic: Çok sayıda Story’nin oluşturduğu anlamlı iş bütünü.
Initiative: Ortak hedefe doğru giden Epic kolleksiyonu.
Theme: Organizasyonu ilgilendiren geniş odak alanları.
Agile Epic vs Story
Agile bir takımda, story’ler bir takımın sprint boyunca bitirmeyi taahhüt ettiği iş kalemleridir. Story’lerin sayıları fazla ancak tamamlanma süreleri Epic’lere göre çok daha azdır.
Oldukça yanlış bir kullanıma dikkat çekmek istiyorum. Bazı şirketler tek bir Epic tanımlayıp onu proje sonuna kadar kullanıyor.
Epic’lerin önemli bir özelliği de 2–3 ayda bir tamamlanabilir olmasıdır.
Birkaç Agile Story Örneği
iPhone kullanıcıları için, mobil uygulamayı kullanırken canlı yayının vertical görünümüne erişmesi
Desktop kullanıcıları için, video oynatıcının sağ alt köşesinde “tam ekran göster” butonunun olması
Android kullanıcılarının apple store’a bağlanması
Yukarıdaki story’lerin hepsi birbiriyle ilişkilidir ve hepsi de daha büyük bir çalışma grubunun (Epic’in) tamamlanması yolundaki bireysel görevlerdir. Bu case için Epic’i şu şekilde tanımlayabiliriz. “Q1 için Stream Servisinin Aktif Edilmesi”
Bu yapıyı kullanmanın avantajlarından biri de sayıca çok olan Story’lerden ziyade Epic’leri kullanarak raporlamaları üst yönetime kolayca ve gerçeğe yakın şekilde verebilmektir.
Agile Epic vs Initiative
Epic’ler Story’lerden oluştuğu gibi, Initiative’ler de Epic’lerden oluşur. Initiative’ler bize Epic’lerin de üzerinde farklı bir organizasyon seviyesi/bakış açısı sunar.
Çoğu durumda, Initiative’ler farklı Epic’leri barındırarak daha yüksek mertebeden bir amacı temsil ettiğini söyleyebilirim. Epic’lerin 2–3 ayda bir tamamlanması gerektiğini söylemiştik. Bu minvalde Initiative’leri de 2 çeyrek ilâ 1 yıl arası olan hedefler olarak görülebilir. Initiative ve Epic kullanımına örnek vermek gerekirse;
Initiative → roket fırtlama maliyetini bu yıl %5 azaltmak
Epic 1 → Fırlatma aşaması yakıt tüketimini % 1 oranında azaltmak Epic 2 → Tüm termostatları 71 dereceden 69'a düşürmek Epic 3 → quarter başına fırlatma sayısını 3'ten 4'e çıkarmak
Initiatives vs. Themes
Pek çok şirkette üst yönetimler de daha farklı seviyelerden işlere bakmak ister veya odak noktaları farklı olabilir. Theme’lar da bu seviyedeki işleri nasıl izlemek istediğinizi size gösterir. Theme’ları, hangi işin hangi kurumsal (organizasyonel) hedeflere katkı sağladığını anlamak için Initiative ve Epic’ler üzerine takılan etiketler olarak da görebiliriz. Theme’lar Initiative ve epic’lerin oluşturulmasına katkı sağlayabilir ama doğrudan bir ilişki içinde değilllerdir. Operasyonel işlerde Theme’lar geliştiricilerin karşısına genelde çıkmaz. Initiative → “roket fırtlama maliyetini bu yıl %5 azaltmak” ise Theme → “Önce Güvenlik” gibi bir şey olur.
Tüm bu süreçleri Jira üzerinde yapabilmeniz için; Atlassian firmasının kendi geliştirdiği, 20 takıma kadar ekibi olan bir şirketin çok efektif kullanabileceği, Proje ve Portfolio yönetiminizi sağlıklı şekilde yapacağınız Advanced Roadmap (önceki adı Portfolio for Jira) özelliğini tavsiye ederim. Bu özellik Data Center Jira Software ve Cloud Premium / Enterprise Jira Software için ücretsiz geldiğini belirtmek isterim.
Sonuç olarak, kırılımlı iş yapısı modelini Agile proje / product yönetiminde bu şekilde kullanmak ürünlerimizi daha sağlıklı, uzun ömürlü ve esnek kılmamızı sağlıyor. Tecrübeyle onaylanmıştır :) Başka bir yazıda görüşmek dileğiyle, hoşça kalınız.
Faydalanılan kaynak → https://www.atlassian.com/agile/project-management/epics-stories-themes
Comments